Van Baalen: 'Sancties tegen Irak bij executies homo's'

Door remunj op zaterdag 4 april 2009 21:23 - Reacties (10)
Categorie: Politiek, Views: 3.639

Van de VVD-site:

Hans van Baalen, Tweede-Kamerlid en lijsttrekker Europa voor de VVD, is geschokt door de aanstaande executies van homo’s in Irak 'vanwege hun anti-islamitische geaardheid'.

Volgens van Baalen moeten Nederland, Europa en de VS Irak duidelijk maken dat doodvonnissen van mensen vanwege hun geaardheid, overtuiging of godsdienst volstrekt onaanvaardbaar zijn. Juist nu Irak uit het stof omhoog kruipt en de strijd tegen het terrorisme succesvol lijkt, mag Irak niet terugvallen op middeleeuwse praktijken. De vrije wereld moet Irak sancties opleggen wanneer homo’s worden geŽxecuteerd. Hij heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken gevraagd de Iraakse regering direct te benaderen en de Europese Unie in stelling te brengen.

Mijn mening:

Ik ben het helemaal eens met Hans van Baalen, het kan natuurlijk helemaal dat mensen geŽxecuteerd wegens hun geaardheid ůf geloof. Zeker niet nu Irak weer opstaat na de Irak-oorlog. Daarom mag Irak niet terugvallen in de Middeleeuwen.

De regeringsleiders van de Westerse wereld moeten daarom de Irakese leiders hierop aanspreken. Mogelijk kan de Europese Unie ook hierin bemiddelen.

Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten:

art. 6: recht op leven
art. 27: rechten voor minderheden

Volgende: Debat crisismaatregelen 03-'09 Debat crisismaatregelen

Reacties


Door Tweakers user JohanValentijn, zaterdag 4 april 2009 21:28

ik ben het in dit specifieke geval met je eens, maar ik ben van mening dat het 'westen' niet zijn regels en wetten mag opleggen aan Irak.

Door Tweakers user remunj, zaterdag 4 april 2009 21:37

@JohanValentijn

Ik zeg ook niet dat het 'westen' zijn regels en wetten moet of mag opleggen, maar dat ze Irak moeten en mogen wijzen op het Internationaal verdrag van de burgerrechten en politieke rechten.

Door Tweakers user Patriot, zaterdag 4 april 2009 21:46

ik ben het in dit specifieke geval met je eens, maar ik ben van mening dat het 'westen' niet zijn regels en wetten mag opleggen aan Irak.
Nouja, het hangt een beetje af van hoe ver je gaat met het afstraffen van het niet houden aan die regels. Ik vind niet dat we landen binnen mogen vallen omdat ze zich met dit soort praktijken bezighouden, maar je kunt ze wel sancties op te leggen. Een goed voorbeeld is het verbieden van enige handel met het land. Ik zie niet in waarom dat niet zou mogen.

Door Tweakers user JohanValentijn, zaterdag 4 april 2009 22:10

@remunj

Ok, maar wie waren de leidende krachten achter het internationaal verdrag van de burgerrechten in 1966.

@Patriot
Ben ik met je eens, maar het probleem met handelssancties is dat ze vaak alleen de burgers treffen en niet zozeer de leiders van het desbetreffende land.

Door Tweakers user remunj, zaterdag 4 april 2009 22:41

@JohanValentijn

Het westen was de drijvende kracht. Maar Irak werd al lid van de VN in 1945, samen met 50 andere landen waar onder Nederland.
deze rechten algemeen en daadwerkelijk te doen erkennen
en toepassen, zowel onder de volkeren van Staten die Lid van de Verenigde
Naties zijn
bron: Universele verklaring van de rechten van de mens

Door Tweakers user JohanValentijn, zaterdag 4 april 2009 22:55

@remunj

Irak zat onder de invloedssfeer van de UK in 1945, dus is niet relevant in dit geval.

Door Tweakers user remunj, zaterdag 4 april 2009 22:58

@JohanValentijn

Had Irak dan niet zelf in 1958 uit de VN kunnen stappen? Blijkbaar is Irak toch gebaat bij lidmaatschap van de VN.

Ondanks dat ze lid geworden zijn door toedoen van het Verenigd Koninkrijk.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 4 april 2009 22:59]


Door Tweakers user Patriot, zondag 5 april 2009 00:45

@Patriot
Ben ik met je eens, maar het probleem met handelssancties is dat ze vaak alleen de burgers treffen en niet zozeer de leiders van het desbetreffende land.
Op dit moment is Irak een democratisch land. Dat wil zeggen dat het volk heeft gekozen voor deze partij. Een groot deel van de mensen is het dus blijkbaar eens met de wet tegen de homoseksualiteit. Is het dan onterecht dat die mensen ook de effecten voelen van de sancties?

Ik vind van niet.

Door Tweakers user Soldaatje, maandag 6 april 2009 10:38

Zo zie je maar weer, democratie is ook niet altijd succesvol.
Een goede les voor de Amerikanen voor ze aan Iran beginnen.

Door Tweakers user EnzoMatrix, maandag 6 april 2009 13:08

@ soldaatje

Obama begint niet aan Iran. Iran komt pas in beeld als IsraŽl ook moeilijk gaat doen. Ik denk dat ze daar even op wachten. Engeland en Frankrijk (et tout le EU) zijn veels te afwachtend, daarom is een andere goede bondgenoot graag gezien.

Verder:

Als van Baalen dat wil zeggen op de vvd website moet ie dat vooral doen. Ik vind dat hij niet de illusie moet hebben dat we ook maar enige vorm van invloed hebben daar.

De hele cultuur (democratisch of niet) is gewoon nog gebaseerd op stammen en dat wat de chieftains willen dat gebeurd.

We laten de paus ook ongestraft homo's veroordelen en condooms als de oorzaak van het kwaad aanwijzen. En we laten de VS ook gewoon de doodstraf hanteren.
Er is zoveel mis met de westerse maatschappij. Waarom beginnen we dan niet eerst bij ons zelf ipv in Verweggistan?

Moet van Baalen dan echt nog roepen dat sancties nodig zijn? Zijn die er al niet genoeg? We hebben daar wel mooi democratie "gebracht" laten we ze even de tijd geven voordat we overgaan naar een totalitair regime met onze naarden en wormen, zullen we?

Overigens is homo's de doodstraf geven helemaal niet goed, maar dan verzinnen ze wel wat anders waarvoor die mensen de doodstraf verdienen, zo zijn ze daar in Irak ook wel weer.

Reageren is niet meer mogelijk